Patiekalų receptai

Trintos moliūgų sriubos yra pati tikriausia klasika, ši daržovė bene tinkamiausia gražios spalvos sočiam patiekalui. Ir kaskart panaudojus vis kitokius prieskonius, galima mėgautis vis kitokia sriuba. Šios dienos moliūgų sriuba – su vienu ne visai įprastu ingredientu: riešutų sviestu. Tačiau sriubai tikrai netiks riešutų sviestas su cukrumi, kurį paprastai dievina vaikai. Čia jums reikės žemės riešutų sviesto be jokių priedų, be druskos ir be cukraus.

Trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu / 4 porc. 

  • 1,2 kg moliūgo, su oda, supjaustyto riekelėmis
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 didelis svogūnas, supjaustytas gabalėliais
  • 2 didelės skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies
  • 1/2 šaukštelio raudonosios curry pastos (arba tiek pat curry prieskonių mišinio)
  • 1 litras daržovių sultinio
  • 2 kaupini šaukštai natūralaus žemės riešutų sviesto (be cukraus ir be druskos)
  • 80 ml kokosų pieno arba grietinėlės (plius patiekimui)

Prieskoniai ir patiekti:

  • 1 šaukštelis ciberžolės (kurkuma)
  • 1/2 šaukšteliomaltos saldžiosios paprikos
  • 1/3 šaukštelio cinamono,
  • 1/4 šaukštelio čili pipirų dribsnių (arba mažiau, jei nemėgstate aštriai)
  • Druskos, pipirų
  • pasmulkintų kepintų žemės riešutų (patiekimui)
  • šviežių kalendrų (patiekimui)

Gaminimo instrukcija

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Moliūgo juosteles suguldykite į kepimo skardą, truputį pašlakstykite aliejumi ir kepkite apie 35min., kol suminkštės. Šiek tiek atvėsinkite ir nulupkite odelę, pasmulkinkite.

Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame svogūnus, kol šie suminkštės, taps skaidrūs. Bebaigiant kepinti suberkite česnakus ir tarkuotą imbierą. Sudėkite curry pastą (arba suberkite curry prieskonius), suberkite visus likusius prieskonius, sudėkite apkepintą moliūgą ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Supilkite sultinį ir viską virkite apie 15 minučių, kol daržovės taps visiškai minkštos. Supilkite sriubą į elektrinį smulkintuvą (blenderį), sudėkite riešutų sviestą, supilkite grietinėlę, ir sutrinkite iki vientisos glotnios masės. Pagardinkite druska ir pipirais.

Patiekite pabarstę trupintais kepintais žemės riešutais (galite trupučiu čili), ir šviežių kalendrų lapeliais, taip pat trupučiu kokosų pieno arba grietinėlės.

Pakalbėkim apie žuvį. Mano racione bent 2 savaitės dienas vakarienei privalo būti žuvis. Dažniausia einu pačiu lengviausiu keliu ir į keptuvę (ar orkaitę) keliauja pora lašišos filė gabalėlių. Koks nors paprastas garnyras – ir po penkiolikos minučių sėdam prie stalo. Bet gi ta pati lašiša nusibosta, o ir ne visada yra laiko nuvažiuoti ir jos šviežios nusipirkti:) O tada…. aš atsidarau šaldiklį ir išsitraukiu kelis gabalėlius šaldytos žuvies. Nes ji tokio pat skanumo, kaip ir šviežia (žinoma, aš kalbu apie kokybiškas šaldytas žuvis).

Keptos starkio filė su šparagais ir žaliaisiais žirneliais / 4 porc.

  • apie 800g starkio filė* (naudojau šaldytas, Nowaco)
  • Druskos, pipirų
  • 200g šviežių šparagų (tik minkštesnė dalis- viršūnėlės)
  • Miltų apvoliojimui ir padažui
  • Lydyto sviesto (arba aliejaus)
  • 2 maži šalotiniai svogūnai
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 175ml baltojo vyno
  • 100ml sultinio arba vandens
  • 250g šaldtų žaliųjų žirnelių

Gaminimo instrukcija

Starkio filė atitirpinkite ir nusausinkite. Pabarstykite druska ir pipirais (gausiau nei paprastai) ir palikite pasimarinuoti apie 10-15 min. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu ir gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.

Nedideliame puode apvirkite šparagus pasūdytame vandenyje vos kelias minutes, kol jie šiek tiek suminkštės. Tada iškart perliekite lediniu vandeniu, kad išliktų skaisčiai žalios spalvos. Nusausinkite ir padėkite į šalį.

Žuvies filė apvoliokite miltuose, ir gerai nupurtykite miltų perteklių. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus ldyto sviesto (arba aliejaus), ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių. Ji neturi pilnai iškepti. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

Į tą pačią keptuvę įdėkite dar porą šaukštų sviesto, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie suminkštės, švelniai apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Įberkite 1 šaukštą miltų ir maišydami pakepinkite minutę. Dalimis maišydami supilkite vną, tada sultinį (arba vandenį), ir užvirinkite (turėtų gautis tirštas vientisas padažas). Pagardkinkite druska ir pipirais. Sudėkite atgal į keptuvę sterko filė, uždenkite dangčiu keptuvę, ir troškinkite apie 1-2 minutes. Sudėkite apvirtus šparagus, suberkite žirnelius, ir uždengę dar patroškinkite, kol dažovės sušils.

*Vietoje starkio tiks ir kitokia balta jūrinė žuvis, tiek šviežia, tiek šaldyta

Grikių miltų ir kefyro blynai

Nežinau kas sugalvojo pirmasis kepti blynus, tačiau man rodos, kad blynai, kaip patiekalas, turėjo gimti tada, kai gamta dovanojo šviežias uogas ir saulės spindulius. Purūs ir švelniai lengvi, su grikių ir migdolų miltais, be pridėtinio cukraus ir su kalnu šviežių braškių… Na ir parodykite man žmogų, kuris liktų abejingas štai tokiai spalvingų pusryčių porcijai?:)

Blynai be glitimo ir be pridėtinio rafinuoto cukraus, minkšti, purūs ir lengvi. Idealiems vasaros pusryčiams, kai aplink kalnai uogų ir vaisių. Tik gamindami būtinai leiskite užmaišytai tešlai pabrinkti bent pusvlandį. šiame recepte ši taisyklė ypač svarbi.

• 75 g grikių miltų
• 75 g migdolų miltų
• 1+½ šaukštelio kepimo miltelių
• žiupsnis druskos
• 1 bananas mažas
• 1 kiaušinis
• 160 ml kefyro
• ½ šaukštelio vanilės ekstrakto
• 2 šaukštai medaus
• 1 šaukštas kokosų aliejaus plius kepimui

Gaminimo instrukcija

1. Dubenyje sumaišykite grikių ir migdolų miltus. Į blenderio indą sudėkite bananą, kiaušinį, kefyrą, vanilę, medų ir kokosų aliejų. Suplakite. Tada suberkite sausus ingredientus ir dar plakite, kol masė bus vienalytė ir glotni. Palikite pabrinkti 30 minučių (svarbu!).
2. Keptuvėje nepridegančiu dugnu įkaitinkite šaukštelį kokosų aliejaus ir suformuokite blynelius iš maždaug 2 šaukštų tešlos. Leiskite jiems kepti apie 2 minutes, tik tada apverskite ir kepkite iš kitos pusės. Taip sukepkite visą tešlos masę.
3. Patiekite su sezono uogomis, galite pašlakstyti medumi arba klevų sirupu.

RECEPTO PASTABOS

Ruošiant šių blynelių tešlą, jums labai pasitarnaus blenderis – tiesiog galite viską supilti į indą ir minutę plakti ant aukštų apsukų.
Patariu jokiais būdais nepraleisti tešlos brinkinimo laiko (30 min) – šis žingsnis būtinas, jei norite gero rezultato.

Patiekite blynus su šviežiomis sezono uogomis ir, jei pageidaujate, medumi arba klevų sirupu.

Nida Degutienė
Maisto tinklaraštininkė
www.nidosreceptai.lt

Palikti komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas šalia komentaro.